MiMondjuk

Műanyagszennyezés és az óceánok védelme

Műanyagszennyezés és az óceánok védelme

Az óceánok, mint életforrások

Az óceánok termelik belélegzett oxigénünk felét, miközben táplálékforrásként szolgálnak mintegy egymilliárd ember számára. Mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot és hőt nyelnek el, az éghajlatváltozás egyik legjobb ellenszerét is jelentik. Azonban napjainkban az óceánok a műanyagszennyezés súlyos következményeivel szembesülnek. Millió tonna műanyag kerül minden évben az óceánokba, ami súlyos környezeti problémát jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a műanyagszennyezés káros hatásait és az óceánok védelmének fontosságát. Továbbá ismertetjük a műanyagcsökkentési stratégiákat és bemutatunk olyan szervezeteket és kezdeményezéseket, amelyek az óceánok megmentéséért dolgoznak.

A műanyagszennyezés súlyos következményei

A műanyagok az óceánokban lassan lebomlanak, miközben apró részekre, úgynevezett mikroműanyagokra bomlanak szét. Ezek a mikroműanyagok bekerülnek az óceáni élőlények táplálékláncába és negatívan befolyásolják az állatok egészségét és az ökoszisztémát. Az óceánokban található műanyagszemcsék számos hal és tengeri madár pusztulásáért felelősek. Emellett a szennyezésük nemcsak a vízi életet fenyegeti, hanem hatással van az emberekre is. Az óceánok az élelmiszerforrásunk egy fontos részét jelentik, és a műanyagszennyezés miatt az óceáni élőlények is mérgező anyagokat vesznek fel, amelyek károsak az emberi egészségre.

A műanyagcsökkentés- stratégiák

Az óceánok védelme érdekében számos stratégia és kezdeményezés létezik. Az egyik ilyen stratégia a műanyagcsökkentés, amely magában foglalja a műanyagok felhasználásának csökkentését, a műanyaghulladék újrahasznosítását és a műanyagszennyezés megelőzését. Számos ország és vállalat már bevezetett olyan intézkedéseket, amelyek célja a műanyagok használatának csökkentése.

Ezen kívül különböző környezetvédelmi NGO-k (non-governmental organization) és tudományos kutatóintézetek is aktívan részt vesznek az óceánok védelmében. Ezek a szervezetek tengeri tisztítási akciókat szerveznek, az óceáni szennyezés monitorozásával foglalkoznak és oktatási kampányokat indítanak az óceánok fontosságának és védelmének hangsúlyozására.

Az óceánok védelme mindenki felelőssége és együttműködésre van szükség a globális szinten. Az óceánok tiszteletben tartása és védelme hozzájárul a bolygó egészségéhez és fenntarthatóságához. A műanyagszennyezés elleni küzdelem és az óceánok védelme kulcsfontosságú a jövő generációk számára. 

Mindannyiunk felelőssége, hogy cselekedjünk az óceánok megóvása érdekében!

A világ óceánjaiban egyre növekszik a műanyag szennyezettség és ha határozott intézkedéseket nem hoznak, akkor 2040-re akár megháromszorozódhat a belekerülő műanyag mennyisége – egy friss amerikai kutatás figyelmeztetett erre. A szakértők becslése szerint 2019-ben már 171 ezermilliárd műanyagrészecske volt az óceánok vizében. A kutatás, amely a 5 Gyres Intézet vezetésével készült, hat tengeri régió 11,777 megfigyelőpontjának felszíni műanyagszennyezési adatait vizsgálta 1979 és 2019 között.

Mikroműanyagok és azok következményei

A mikroműanyagok jelentik az óceánok egyik legnagyobb kihívását. Ezek az apró, öt milliméternél rövidebb műanyagdarabok számos forrásból származnak, például a szintetikus ruházatból, testápolási termékekből, gumiból és műanyag hulladék lebomlásából.

A mikroműanyagok a tengeri állatok számára is veszélyesek, mivel bekerülhetnek az étrendjükbe, és mérgező vegyszereket tartalmazhatnak. A mikroműanyagok káros hatásai közé tartozik a reprodukciós rendszerek zavarása, a növekedés lelassulása, valamint szöveti gyulladás és májkárosodás.

Mivel a mikroműanyagok minden tengeri élőlényben megtalálhatók, a tápláléklánc részét képezik és az emberek is fogyasztják őket. 

Az óceánok műanyagszennyezése súlyos probléma, de a tudomány és a közösségek együttműködésével találhatunk megoldásokat erre a globális kihívásra. Fontos, hogy felelősségteljesen használjuk a műanyagokat és támogassuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek a tisztább és egészségesebb óceánokért küzdenek.

A műanyag szennyezettség aggasztó növekedését a kutatók riasztó tendenciának tartják. Marcus Eriksen, a 5 Gyres Group társalapítója úgy véli, hogy egy erős és jogilag kötelező érvényű ENSZ-szerződésre van szükség a műanyagszennyezés kezeléséhez.

Az óceánokba kerülő mikroműanyagok különösen veszélyesek. A tanulmány azt is megállapítja, hogy korábban alábecsülték az óceánok tengeri műanyagszennyezésének mértékét. A Greenpeace környezetvédelmi csoport szerint határozott fellépés nélkül a következő 10-15 évben megduplázódhat, 2050-re pedig megháromszorozódhat az óceánok műanyag szennyezettsége.

Számos szervezet és kutatócsoport dolgozik azon, hogy megtalálja a hatékonyabb módjait az óceánokban található műanyag eltávolításának. Az egyik legkiemelkedőbb erőfeszítést az Ocean Cleanup, egy holland nonprofit szervezet végzi, melynek célja az óceánokban lebegő műanyagszennyezés 90 százalékának eltávolítása. A rendszerük egy hatalmas, három méter mély, lebegő hálószerű gátból áll, melyet két hajó vontat. Ez a rendszer az áramlatok segítségével vezeti a műanyagot egy központi zónába, majd a hajók összezárnak, hogy lezárják az akadályokat, felvegyék a visszatartó zónát, és kiürítsék a műanyagot a szárazföldi újrahasznosító létesítményekbe.

Mások szerint a műanyagok eltávolítása kezelésének hatékonyabb módja az apró mikroműanyagok és a partközeli területek takarítása lehet. Az óceánba jutó műanyag mennyiségének 77 százaléka ugyanis az első öt évben a partvonalak közelében marad, mielőtt apró darabokká aprózódik le.

Források:

https://index.hu/techtud/2023/03/08/klimavaltozas-kornyezetvedelem-ocean-muanyagszennyezes/

https://www.origo.hu/tudomany/20230308-alig-husz-ev-alatt-megharomszorozodhat-az-oceanokba-kerulo-muanyag-mennyisege.html

https://www.greenpeace.org/hungary/blog/4516/mi-lenne-ha-vegre-fontossaguknak-megfeleloen-bannank-az-oceanokkal/

Ha érdekes volt a cikk, osszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Csatlakozz közösségi csoportunkhoz!

Legtöbbet olvasott bejegyzésünk

Kategóriák

Kapcsolódó bejegyzések

Fáklya Rádió beszélgetés PRESTON

Hogyan kezdjünk neki a fenntarthatóságnak?

Hegyvári Bálint a PRESTON Business Kft-t irányítja, ami tagja és fontos motorja az egész PRESTON nemzetközi cégcsoportnak, továbbá a cégcsoport nemzetközi marketing igazgatója is. Linkedin