MiMondjuk

Az EU fenntarthatósági céljai és a Taxonómia-rendelet

Az EU fenntarthatósági céljai és a Taxonómia-rendelet

Az Európai Unió 2050-re kitűzött célja, hogy karbonsemlegessé váljon és az egyik legjelentősebb eszköz, amivel ezt el szeretné érni, a 2021-ben bevezetett Taxonómia-rendelet. Ennek a rendeletnek a központi célja az, hogy egy egységes, az egész Európai Unióban érvényes keretrendszert és kritériumokat hozzon létre a környezeti fenntarthatóság megítéléséhez. A fenntarthatóság az egyik legfontosabb téma az Európai Unió politikájában, hiszen a klímaváltozás és a környezeti kihívások komoly veszélyt jelentenek a jövő generációinak számára. Ezért az EU elkötelezte magát amellett, hogy aktívan támogatja és elősegíti a fenntartható gazdasági tevékenységeket és beruházásokat.

A Taxonómia-rendelet hatása az üzleti világra és a pénzügyi piacokra

A Taxonómia-rendelet létrehozásának alapvető szabályozási célja az, hogy az EU-ban működő vállalatok és intézmények számára egyértelmű iránymutatást adjon azzal kapcsolatban, hogy mely gazdasági tevékenységek, beruházások és projektek tekinthetők fenntarthatónak az éghajlatváltozás és a környezetvédelem szempontjából. A rendelet ezzel segíti elő, hogy az európai gazdaság átalakuljon egy olyan irányba, amely környezetbarát és fenntartható.

Fenntarthatóság és gazdasági versenyképesség az EU-ban

A Taxonómia-rendelet nemcsak az EU belső gazdaságát érinti, hanem fontos hatással van a nemzetközi befektetőkre is. A befektetők, legyenek azok intézményi befektetők, magánbefektetők vagy alapkezelők, egyre inkább figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a környezeti szempontokra a portfóliójuk kialakítása során. A rendelet által meghatározott kritériumok és definíciók segítenek nekik abban, hogy értékeljék a befektetési lehetőségeiket a fenntarthatósági szempontok alapján. Ezáltal a Taxonómia-rendelet hozzájárul ahhoz, hogy a pénzügyi piacok is fenntarthatóbbá váljanak, és növeli a környezeti és társadalmi felelősségvállalást az üzleti világban.

Az egységes kritériumok és definíciók szerepe az EU fenntarthatósági céljainak elérésében

Az EU tagállamai közötti összehasonlítás és értékelés is egyszerűsödik az egységes kritériumok és definíciók révén, ami segít az országoknak és az EU-nak azonosítani azokat a területeket, ahol további intézkedésekre van szükség a fenntarthatóság javítása érdekében. Ez ösztönzi a zöld gazdasági tevékenységek fejlődését és azokra való áttérését, ami hosszú távon hozzájárul az EU klímaváltozás elleni harcához és a fenntarthatósági célok eléréséhez.

Az üzleti lehetőségek a Taxonómia-rendelet alkalmazásában

A Taxonómia-rendelet alkalmazása nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is kínál a vállalatoknak. Azok a vállalatok, amelyek élnek a fenntarthatósági fejldéssel, versenyelőnyre tehetnek szert a piacon, és új üzleti lehetőségekhez juthatnak. Az innováció és az új technológiák fejlesztése is előmozdíthatja a fenntartható gazdasági tevékenységek terjedését.

Az EU szerepe a fenntarthatóság elérésében

Az Európai Unió tehát komolyan veszi a fenntarthatóságot és a környezeti védelmet, és a Taxonómia-rendelettel aktívan támogatja ezeket a célokat. A rendelet egységes keretrendszert és kritériumokat hoz létre, amelyek segítik az EU-t a karbonsemlegesség elérésében és a zöld gazdaság előmozdításában. Emellett hozzájárul az átláthatóság növeléséhez és segíti a befektetőket és vállalatokat a fenntarthatóság alapú döntések meghozatalában, ami hosszú távon a bolygó és a társadalom javát szolgálja.

A jövő a fenntarthatóságé, és a vállalatoknak, intézményeknek és befektetőknek közösen kell dolgozniuk azon, hogy ezt a jövőt megteremtsék és megvédjék. A fenntarthatóság nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is, és egy olyan út, amelyen mindannyiunknak el kell indulnunk azért, hogy egy jobb és fenntarthatóbb világot teremtsünk magunknak és a jövő generációk számára.

Források:

https://trademagazin.hu/hu/tobb-mint-ezer-magyar-cegnek-kell-majd-beszamolnia-a-fenntarthato-mukodeserol-az-eu-nak-2/?utm_campaign=website&utm_source=sendgrid.com&utm_medium=email

https://eur-lex.europa.eu/HU/legal-content/summary/assessing-environmentally-sustainable-investments.html

https://szolgaltatas.sze.hu/a-taxonomia-rendelet-nehany-tajekoztato-gondolat

Ha érdekes volt a cikk, osszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Csatlakozz közösségi csoportunkhoz!

Legtöbbet olvasott bejegyzésünk

Kategóriák

Kapcsolódó bejegyzések

Fáklya Rádió beszélgetés PRESTON

Hogyan kezdjünk neki a fenntarthatóságnak?

Hegyvári Bálint a PRESTON Business Kft-t irányítja, ami tagja és fontos motorja az egész PRESTON nemzetközi cégcsoportnak, továbbá a cégcsoport nemzetközi marketing igazgatója is. Linkedin